Je eerste woning kopen: Financiële tips voor starters

tips kopen eerste woning

Je eerste woning kopen: Financiële tips voor starters

Je hebt eindelijk dat vaste contract, een leuke vriend of vriendin en je bent klaar voor de volgende stap; je eerste huis kopen. Termen zoals voorbehoud van financiering en de intentieverklaring zijn vast nog allemaal abracadabra voor jou. Geen zorgen, dat is vrij normaal. Wij geven je daarom in deze blog een aantal financiële tips voor starters op de woningmarkt. 

 

Maak je financiën inzichtelijk

Wellicht het belangrijkste bij het kopen van een huis is dat je je financiën op orde hebt. Aangezien de maximale hypotheek die je kan afsluiten de komende jaren nog meer daalt, zijn een aantal dingen belangrijk om te weten zodat jij je droomhuis kan kopen. 

 

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Omdat de maximale hypotheken dalen, is het belangrijk dat je tegenwoordig flink wat eigen geld inbrengt. De hoogte hiervan is afhankelijk van de prijs van het huis en je eigen inkomen. Sinds 2018 is er een regeling ingegaan dat je niet meer mag lenen dan de waarde van je woning. Indien je nog wilt verbouwen of het huis is boven je budget is het daarom goed om te weten hoeveel eigen geld je kunt inbrengen. 

 

Heb je een vast contract of tijdelijk?

Omdat banken graag zekerheid willen hebben van betaling, is het daarom mooi meegenomen als je een vast contract hebt. Maar heb je dit niet dan hoef je je nog niet direct zorgen te maken. Mensen met een tijdelijk contract kunnen namelijk een intentieverklaring opvragen bij hun werkgever. Hierin verklaart je werkgever dat ze je graag een vast contract aan willen bieden zodra je tijdelijke contract is afgelopen mits je hetzelfde blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden hetzelfde blijven. 

 

Bereken je hypotheek online

Om alvast een beeld te krijgen van de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen heb je online verschillende rekentools. Hiermee bereken je op basis van je inkomen, de koopsom en eigen inbreng de hoogte van de maximale hypotheek en je maandelijkse lasten. 

 

Telt je studieschuld mee bij het aanvragen van een hypotheek?

Ja, je studieschuld wordt wel meegenomen in de hypotheekaanvraag. Gelukkig is het nog wel mogelijk om een hypotheek te krijgen. Er zijn twee rekenmodellen waarmee hypotheekverstrekkers de invloed van je lening berekenen. Bij het oude leenstelsel telt jouw studieschuld voor 0,75% mee in de weging van de maandelijkse lasten. Je hebt 15 jaar de tijd om dit terug te betalen. Een rekensommetje: 0,75% van 15.000 = €112,50 per maand. Dit bedrag betaal je terug aan DUO. Dit komt erop neer dat je ongeveer €31.000 minder hypotheek kan krijgen. 

 

Moet je je studieschuld opgeven bij een hypotheekvertrekker?

Nee dit is niet per se nodig. Omdat een studieschuld niet BKR geregistreerd wordt kunnen banken niet nagaan of jij een studieschuld hebt. Toch is het niet verstandig deze te verzwijgen. Mocht namelijk later blijken dat je toch een studieschuld hebt, dan vervalt jouw recht op Nationale Hypotheek Garantie. Ook als je de studieschuld niet meeneemt in je maandelijkse lasten dan kun je nog voor problemen komen te staan als de kosten toch te hoog blijken te zijn. 

 

Helpt het als ik mijn studieschuld extra snel aflos?

Ja, dit helpt. Hypotheekverstrekkers kijken namelijk naar het complete bedrag wat je hebt geleend en niet naar hoeveel je nog open hebt staan. Hoef je bijvoorbeeld nog maar duizend euro af te lossen van de 15.000 die je hebt geleend, wordt het bedrag van 15.000 meegenomen. Dit is omdat er wordt gekeken wat je per maand aflost. Los je extra af dan wordt hier wel rekening mee gehouden omdat de maandelijkse kosten dan zullen dalen. 

 

Alternatieve leningen voor starters

Je bent natuurlijk niet verplicht je hypotheek bij een bank af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan je ouders of familie die een schenking kunnen doen of garant staan voor de hypotheek. Heb je niet de steun van je ouders dan bestaan er ook mogelijkheden om bij je gemeente een starterslening aan te vragen. Er zijn dus nog enkele alternatieven die ervoor kunnen zorgen dat jij alsnog je eerste huis kan kopen.

 

Schakel een hypotheekadviseur in

Nu je het een en ander weet over de financiële mogelijkheden voor het kopen van je eerste huis kun je ervoor kiezen om een hypotheekadviseur bij de hand te nemen. Dit is kost wat geld maar dit levert je uiteindelijk wel de beste hypotheek op. Zij hebben namelijk de kennis en weten alle ins en outs. Vooral erg handig als je bijvoorbeeld ondernemer bent, een studieschuld hebt of nog wilt gaan verbouwen.

Hopelijk ben je na deze financiële tips voor starters wat zekerder over het kopen van je eerste woning. Veel succes!

 

Ben je van plan om een woning te kopen in regio Den Bosch of de Bommelerwaard en heb je behoefte aan een goed hypotheekadvies? Wij werken samen met Regiobank Wonen en Welzijn Ammerzoden. 



Bel ons nu!