06 feb Welke trends gaan de woningmarkt in 2020 bepalen?
Welke trends in de woningmarkt naar voren gaan komen is niet vast maar in 2019 kwam het CBS al met de cijfers dat er een flink woningtekort was ontstaan, waardoor de er flinke stijgingen waren in de huizenprijzen. Hier schreven we eerder al een blog over, maar wat is er verder gebeurd en wat staat er ons nog te gebeuren voor 2020. Zijn de voorspellingen uitgekomen? Zetten een aantal populaire trends zich door? Wat gaat er met de lage rentes gebeuren op de woningmarkt en stijgen de huizenprijzen ook in 2020 nog harder? Daar geven we in deze blog antwoord op.
Hoge huizenprijzen in 2020
De huizenprijzen zijn explosief gestegen, dit komt doordat er meer vraag is dan aanbod. Voor kopers is het bijna onmogelijk om een betaalbaar huis te vinden wat voldoet aan alle wensen en behoeften, waardoor er steeds minder huizen verkocht zijn in 2019. En dat terwijl huren ook steeds duurder wordt. Maar hoe kan dit gebeuren? Zal 2020 een omslagpunt zijn voor de voorheen alsmaar stijgende woningmarkt?
Wat betekent een lage rente op de woningmarkt?
Tijdens de crisis hebben we een flinke terugval gezien in de bouw van nieuwbouwwoningen, hierdoor is het aanbod van nieuwe woningen afgenomen, terwijl de vraag alsmaar bleef stijgen. De huurprijzen zijn te hoog, waardoor kopen steeds aantrekkelijker wordt. Doordat de rentes extreem laag zijn, worden de maandlasten ook een stuk lager. Voor starters is de stap naar kopen dus ineens een stuk voor de hand liggender, maar zij krijgen weer concurrentie van investeerders, die nu hun slag willen slaan op de woningmarkt. Toch blijft een huis kopen ook in 2020 de meest aantrekkelijke keuze, de hypotheekrente zal namelijk ook dit jaar laag blijven. Maar wat is hier de oorzaak van?
Waarom liggen de hypotheekrentes zo historisch laag?
De economische groei staat onder druk, bedrijven en gezinnen zijn nog steeds voorzichtig met investeren en consumeren. Door deze zwakke economische groei, zijn de lange rentes flink gedaald. Er is een sterke daling te zien op Nederlandse overheidsleningen doordat de Amerikaanse en Europese centrale banken hun rentetarieven verlagen, waardoor hypotheekverstrekkers zichzelf goedkoper kunnen financieren. Deze hypotheekverstrekkers willen continu tegen elkaar opboksen en de goedkoopste zijn, waardoor de consument kan profiteren van een lage rente op hypotheekleningen. Wel zien we dat er weinig ruimte meer is binnen de staatsleningen voor verdere dalingen, dus de hypotheekrente zal niet extreem verder gaan dalen ten opzichte van 2019.
Hoge huizenprijzen vs lage rente
Eerder schreven we al dat het aanbod in koopwoningen nog steeds klein is, dit is op verschillende huizensites te zien. Wanneer je eindelijk een huis hebt gevonden dat aan alle wensen en behoeften voldoet, moet je allereerst zorgen dat je er als een van de eerste bij bent. Er wordt al gauw tienduizenden euro’s boven de vraagprijs geboden, waardoor het (met name voor starters) lastig wordt om een hypotheek te krijgen, aangezien ook de hypotheeknormen in 2020 strenger worden. Door deze strengere leennormen, zal het aantal woning aankopen afnemen. Wanneer deze vraag afneemt, zal het aanbod toenemen en de woningprijzen zullen dan dalen ten opzichte van 2019.
Wil jij graag een huis (ver)kopen, heb je hulp nodig bij je eerste bezichtiging en ben je geïnteresseerd in de diensten van Makelaarsoord? Neem dan vandaag nog contact met ons op!