02 sep Eerste huis kopen: Hypotheek rond, en nu?
Nu je eindelijk je hypotheek rond hebt kun je eindelijk je droomhuis gaan zoeken! Je weet nu hoeveel je kan lenen, wat je maandlasten zijn en in welke prijsklasse je je dus kan gaan oriënteren. In dit artikel geven we je enkele tips over welke stappen je moet ondernemen bij het kopen van je eerste huis.
Heb ik een aankoopmakelaar nodig?
Voor iemand met weinig ervaring in de woningmarkt is dit zeker aan te raden. Het voordeel van alles zelf doen is de kostenbesparing. Het nadeel is dat sommige zaken veel tijd kosten, zoals het zoeken naar een woning en de onderhandelingen. Als je gebruikmaakt van een aankoopmakelaar geniet je van de volgende voordelen:
Voordelen aankoopmakelaar
- eerder op de hoogte van wat er op de markt komt t.o.v. vastgoed websites zoals Funda etc.
- kennis van complexere financiële kwesties
- connecties in de regio waar ze werkzaam zijn (notarissen, taxateurs, bouwkundig deskundigen)
- hulp bij een goede biedingstrategie
- ervaring in onderhandelen zodat je niet teveel betaald
- verzorgen van bezichtigingen
- selectie maken op basis van jouw wensen en budget
Tip! Veel makelaars zijn tegenwoordig ook actief op social media zodat ze een groter bereik hebben. Hou daarom de makelaar uit jouw regio nauwlettend in de gaten op social media.
Laat het huis altijd bouwkundig keuren
Omdat je niet voor verrassingen wilt komen te staan als je een huis hebt gekocht is het belangrijk om het huis bouwkundig te laten keuren voordat je je handtekening hebt gezet. Hiermee breng je niet alleen de verborgen gebreken aan het licht maar krijg je ook een goed inzicht in de waarde van het huis. Een bouwkundig advies wordt gedaan door een bouwkundig advies bureau. Je bent helemaal vrij in de keuze door welke partij je dit laat doen.
Zorg altijd voor ontbindende voorwaarden
Verkopers zijn er niet dol op maar het kan je een hoop ellende besparen: de ontbindende voorwaarden in een (voorlopig) koopcontract. Deze zorgen er namelijk voor dat je nog van de koop af kunt zien als je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt of er toch meer gebreken blijken te zijn dan vooraf ontdekt.
Doe goed onderzoek en blijf reëel
Natuurlijk koop je een huis op basis van je vermogen, maar ook je gevoel is hierbij van groot belang. Je hebt van tevoren waarschijnlijk een lijstje met wensen waar je droomhuis aan moet voldoen. Je bent tenslotte van plan om er nog een hele tijd te wonen. Neem dit lijstje daarom mee tijdens de bezichtigingen. Blijf echter wel realistisch en begrijp dat ieder huis zijn voor- en nadelen heeft. Luister goed naar het gevoel wat je bij het huis en de buurt krijgt. Ga niet simpelweg voor het mooiste huis maar kijk ook naar de ligging en de buurt. Zitten de supermarkt en scholen op een goede afstand, wat is de afstand naar je werk en zijn er voldoende parkeermogelijkheden? Het is geen kleine keuze die je maakt en alles moet daarom ook kloppen. Maak daarom geen overhaaste beslissingen en neem de tijd. Ga desnoods een praatje maken met de mogelijke buren hoe zij de buurt ervaren.
Zoek naar alternatieve woonplekken
Ben je alleen en heb je niet het vermogen om een bestaand huis te kopen? Ga dan eens op zoek naar alternatieve woonvormen. Er bestaan tegenwoordig nieuwbouwprojecten speciaal gericht op de startende alleenstaande. Deze huizen zijn wat kleiner maar perfect voor een alleenstaande en hebben een aanzienlijk lagere prijs. Een andere optie is om niet direct in de stad te gaan zitten. Een huis in het centrum van de stad is tegenwoordig namelijk onbetaalbaar geworden voor de meeste mensen.
Ben je van plan om je eerste woning te kopen in de regio Den Bosch of de Bommelerwaard? Makelaarsoord is specialist in deze regio en helpt je graag verder bij het kopen van je eerste huis.