30 jan Aankoopmakelaar; wel of niet inschakelen?
Bij het kopen van een huis komen veel dingen kijken. Van het plannen van een eerste bezichtiging tot het onderhandelen over de vraagprijs. Een aankoopmakelaar kan je hierbij ondersteunen en voorzien van de juiste tips en informatie. Daarom kan het handig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen bij het kopen van jouw eerste huis of appartement. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar, waardoor het voor jullie een stuk makkelijker wordt om de knoop door te hakken.
Wat is een aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar kan je van A tot Z ondersteunen bij het kopen van een nieuwe woning. Een aankoopmakelaar beschikt vaak als eerste over het nieuwste woningaanbod in de regio waar jij een woning wil kopen. Ook heeft hij/zij kennis van de lokale huizenmarkt en kan een aankoopmakelaar ondersteuning bieden bij de onderhandelingen en het opstellen en na lezen van contracten en kleine lettertjes. Na de onderhandelingen controleert een aankoopmakelaar de voorlopige koopakte, kan hij/zij de overdracht dirigeren en de uiteindelijke sleuteloverdracht voorbereiden.
Het woningaanbod van een aankoopmakelaar
Vooral in een gewilde regio raden we aan om een aankoopmakelaar aan te stellen die je ondersteund tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning. Waarom? Zoals eerder aangegeven heeft een aankoopmakelaar als eerste inzicht op woningen die in de verkoop komen. Hoe dit kan? Voordat een woning definitief op het internet wordt aangeboden moet er eerst nog een taxatie plaatsvinden, moeten er omschrijvingen van de woning geschreven worden en maakt een professionele fotograaf foto’s. Hier gaan enkele dagen (tot soms weken) overheen. Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt, kan deze jou al op de hoogte brengen van de woning, als dit is wat je zoekt. Hierdoor heb je de eerste keuze en kan het vinden van de perfecte woning een stuk sneller gaan!
Bezichtigen en onderhandelen met een aankoopmakelaar
Zodra jouw oog is gevallen op de ‘perfecte’ woning, kun je vaak in al jouw enthousiasme dingen over het hoofd zien. Is het wel een redelijke prijs wat er gevraagd wordt voor de woning? Past deze bij de huidige marktprijs? Onderhandelingen zou je zelf kunnen doen, maar de kans dat je met een ervaren aankoopmakelaar toch het onderste uit de kan weet te halen, is een stuk groter. Daarnaast kijkt een aankoopmakelaar ook of er eventuele gebreken zijn die op onprofessionele wijze zijn verbloemd. Een aankoopmakelaar heeft perfect zicht op de waarde van woningen in een bepaalde regio, maar beschikt ook over bouwkundig inzicht door ervaring. Vooral starters letten vaak uit enthousiasme niet op kleine details zoals bijvoorbeeld verouderde kozijnen of slechte isolatie, een aankoopmakelaar kan voorkomen dat je uiteindelijk voor nare verrassingen komt te staan. Daarnaast kan een aankoopmakelaar ook adviseren om wel of niet een bouwkundige keuring uit te laten voeren en kijken naar eventuele bijkomende kosten zoals VvE, onroerendezaakbelasting en lokale regelgeving.
Wat kost een aankoopmakelaar inschakelen?
We hebben nu vrijwel alle voordelen besproken, maar waar iedereen uiteindelijk over struikelt zijn de (redelijk hoge) courtage kosten die je betaalt voor een aankoopmakelaar. Het is dus aan te raden om vooraf meerdere offertes op te vragen, maar naast het vergelijken van prijzen is het ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Dit kun je voorkomen door van te voren een vast bedrag samen af te spreken en alle afspraken duidelijk op papier te zetten. Bij Makelaarsoord ben je gelukkig wel aan het juiste adres, en wij kunnen hier altijd een oplossing voor bieden op maat.
Een aankoopmakelaar kan veel stress en onzekerheid wegnemen en het aankoopproces van een nieuwe woning versnellen. Vooral voor starters wordt vaak aangeraden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Wil jij graag een huis kopen en ben je benieuwd wat Makelaarsoord voor jou kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!