Je eerste bezichtiging: Waar moet je op letten?

eerste bezichtiging woning

Je eerste bezichtiging: Waar moet je op letten?

Je bent druk bezig met je huizenjacht en dan heb eindelijk een huis op het oog wat je bevalt. Tijd om je eerste bezichtiging te plannen dus! Dit kun je met een samen met een makelaar doen (aan te raden!), maar dit kun je ook alleen of met je partner of een familielid doen. Omdat het je eerste bezichtiging is, moet je natuurlijk wel weten waar je allemaal op moet letten. Met dit artikel helpen wij jou alvast op weg! 

 

Zoek naar het addertje onder het gras

Een woning kan vaak echt perfect lijken maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Laat je daarom niet alleen maar leiden door het uiterlijk. Een goede manier om erachter te komen of een huis deugd? Stel vragen om meer te weten te komen over de vorige bewoners. Vraag bijvoorbeeld waarom ze gaan verhuizen, hoe lang het huis al te koop staat en hoe lang de huidige bewoner er heeft gewoond. Staat het huis al lang te koop of heeft de huidige bewoner er niet lang gewoond en heeft hij geen duidelijke reden waarom hij er weg wil, dan kan er een addertje onder het gras zitten.

 

Vraag naar de gebreken

Als potentiële koper van een huis dien je zelf ook goed onderzoek te doen. Je hebt namelijk een onderzoeksplicht. Laat daarom altijd voor de koop een bouwkundig onderzoek doen. Gelukkig heeft de verkoper ook een meldingsplicht. De verkoper dient dan van tevoren alle zichtbare en niet zichtbare gebreken aan het huis (die hij kent) op te geven. Indien hij dit niet doet en het kan worden aangetoond dat hij dit al wist, dan kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld voor de kosten. 

 

De binnenkant van de woning

In een woning wordt geleefd en vaak verschil je ook van smaak. Bekijk daarom bij het een bezichtiging van een woning goed naar de binnenkant en wat je er eventueel mee kan. Kijk hierbij naar de staat van de plafonds, muren, deuren en andere onderdelen van de woning. Gaan de deuren nog goed open en zijn er recentelijk nog aanpassingen gedaan? Kijk ook goed naar de indeling van de woning. Staat dit jou aan en kun er veel kanten mee op? Zou je bijvoorbeeld een muurtje weg kunnen halen om de woning wat moderner te maken en is er genoeg opbergruimte voor al je spullen? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen om een goed oordeel te kunnen vellen.

 

Buitenkant van de woning

Ook de buitenkant dient goed gecontroleerd te worden. Let hierbij op de staat van de kozijnen, de ramen (is er dubbel glas?) en is er recentelijk nog geschilderd?  Check ook de staat van de muren (zitten er geen scheuren in of staat ze scheef), het voegwerk en het dak. 

 

CV-ketel

Als je een woning koopt, dan wil je natuurlijk dat je er zo min mogelijk kosten aan hebt. Check daarom ALTIJD de CV-ketel. Want mocht je er later achter komen dat deze niet deugt, dan is dit vaak een grote kostenpost. Controleer de ketel daarom altijd op leeftijd. Een ketel gaat ongeveer 15 jaar mee. 

 

Praat met je toekomstige buren

Het huis kan dan nog wel zo perfect lijken, sommige dingen komen pas naar boven als je er eenmaal woont. Dingen die je bij een eerste bezichtiging niet direct kan weten en je leven flink zuur kunnen maken als je deze over het hoofd ziet. Naast dat de locatie zeer waarde bepalend is voor een huis moet je er natuurlijk ook fijn kunnen wonen. De beste manier hiervoor is om even de buurt rond te gaan en een praatje te maken met buren om te ontdekken hoe de buurt wordt ervaren door ze.

 

Voorzieningen

Als je ergens gaat woning is het natuurlijk fijn dat de meeste voorzieningen lekker in de buurt zitten. Voorzieningen zoals bijvoorbeeld een parkeerplaats, scholen, speelpleintjes en de supermarkt. Een tip: vraag het bestemmingsplan op bij de gemeente. Wellicht worden er nieuwe scholen, woningen of andere voorzieningen gebouwd die de waarde van je huis kunnen verhogen. 

 

Als je deze punten meeneemt in je eerste bezichtiging, dan kom je al een heel ver. Toch raden we je sterk aan om een makelaar bij de hand te nemen. Een makelaar weet namelijk precies waar hij op moet letten, kan je voorzien van een bouwkundig rapport, weet precies wat de waarde van een woning moet zijn en kan daarom de beste prijs voor je onderhandelen. 

 

Wil jij graag een huis kopen, heb je hulp nodig bij je eerste bezichtiging en ben je geïnteresseerd in de diensten van Makelaarsoord? Neem dan vandaag nog contact met ons op!  Bel ons nu!