Huizenprijs trend Den Bosch

Huizenprijs trend Den Bosch

Er zijn een aantal trends op de huizenmarkt waarvan het einde nog lang niet in zicht is. In dit artikel zullen we schrijven over de trends en de verwachtingen van 2020. Allereerst gaan we in op het ontstaan van de krapte op de huizenmarkt, inclusief de huidige cijfers voor 2020. Vervolgens schrijven we over de trend van de huizenprijzen en het aanbod van nieuwbouw woningen voor de aankomende twee jaar.

Prijs koopwoning Den Bosch

Na de crisis van 2013, zijn de gemiddelde prijzen van woningen in Noord-Brabant jaren achter elkaar gestegen. In Amsterdam en de Randstad is de huizenmarkt oververhit.

Veel meer mensen trekken naar de stad, waardoor er veel vraag is naar de woningen in de stad. In 2019 zal de huisprijs stijging ongeveer 7 procent zijn. Een gemiddelde huizenprijs in Den Bosch ligt in 2018 op 288.000 euro.  “In Den Bosch moet je in 2020 voor een gemiddeld koophuis 305.000 euro neertellen. En in Oss is dat 255.000 euro.” Aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In Amsterdam zijn de huizen veel kleiner, maar gemiddeld zal een huis daar over twee jaar meer dan 300.000 euro kosten. Amsterdammers die  naar Brabant komen, kunnen hun snel verdiende verkoopprijs besteden in omliggende provinciale gemeenten. Dat drijft de woningprijs flink op in steden waar Amsterdammers graag naartoe trekken.

Huidige nieuwbouw

Tijdens de crisis 2008-2013, heeft de gemeente Den Bosch de bouw van nieuwe woningen stilgelegd. De gemeenteplannen werden na de crisis opgezet en duurt het jaren voordat de uitvoering van de bouwplannen wordt gedaan. Dus mede omdat de gemeente de nieuwbouw tijdens de crisis heeft stilgelegd, kampen we nu met de huidige tekorten.

Veel mensen in de regio Den Bosch willen nu een ander koophuis en voelen zich gesteund door de lage hypotheekrente en een sterke economie. In Nederland worden oude en nieuwe woningen snel uitverkocht. De prijzen stijgen en op koopwoningen en nieuwbouw wordt er door kopers of beleggers de prijs overboden.

Krapte op de huizenmarkt bepaalt de prijs

Volgens recente cijfers van het CBS zijn er landelijk 70.000 woningen tekort elk jaar. Het aanbod tekort op de huizenmarkt piekt met ruim 200.000 woningen in de komende 2 jaar in Nederland. Nieuwbouw is de oplossing om het woningtekort te verlagen.

Daar hebben we wel snellere actie van gemeenten voor nodig. Snelheid van gemeentes is geboden bij de uitvoering van bouwplannen. Een snellere uitvoering van nieuwbouw projecten zou een oplossing zijn voor de woning krapte. Behalve dat we de vraag naar woningen tegemoet komen, zal ook bij sneller handelen, een goedkopere grond aangekocht kunnen worden. Ook de grondprijzen stijgen namelijk flink.

Beleggers beïnvloeden de huizenprijs

Naast de grote vraag en het kleine aanbod van woonruimte stijgt de prijs. Daarnaast zijn woningen voor particuliere beleggers aantrekkelijk geworden. In een huis investeren geeft minder risico, is gunstig voor lange termijn en naast wonen, worden de huizen in de loop der tijd meer waard. Aan staatsobligaties verdienen beleggers niet veel, omdat de rente veel lager staat dan voorheen. Beleggers kopen huizen om deze over een aantal jaar met flinke winst te verkopen.

Dit geldt uiteindelijk voor de meeste kopers: als je vandaag een huis koopt, hoop je dat het bij verkoop over een jaar of 10 meer waard is, zodat je er makkelijk je hypotheek mee kunt aflossen en geld overhoudt om een duurder huis te kopen.

Zo zijn de hoge huizenprijzen niet alleen het gevolg van te weinig nieuwbouw, maar ook van speculatie. Totdat de rente op staatsobligaties weer gaat stijgen, dan gaan beleggers investeren in obligaties. En maken “gewone” kopers meer kans op de huizenmarkt zonder overboden te worden door beleggers.

Verhitte huizenmarkt voor makelaars

Voor makelaars is de verhitte huizenmarkt ook niet altijd prettig. Hoe kleiner het woning aanbod, hoe minder huizen wij kunnen verkopen. Een voordeel is dat de verkoopdagen wel flink gedaald zijn. In Den Bosch daalde de verkooptijd van 70 dagen in 2016 naar 44 dagen in 2017.

De stijging van verkoopprijzen zullen ook in 2019 stijgen met zo’n 7 procent. Op zoek naar makelaar voor uw ideale koopwoning in Den BoschNeem contact met ons op als u meer wilt weten over de support die wij kunnen bieden in het zoeken en kopen van uw droomhuis.Bel ons nu!