Wat betekent een lagere hypotheekrente in Den Bosch?

lagere hypotheekrente Den Bosch | Makelaarsoord

Wat betekent een lagere hypotheekrente in Den Bosch?

De huizenmarkt heeft nog nooit zo’n lage hypotheekrente gekend. Dit kan misschien ook voor jou voordelig zijn. Met deze lage hypotheekrente heb je namelijk de mogelijkheid om een huis te kopen, waarbij je een lage rente betaalt of je kan je hypotheek oversluiten als je al in bezit ben van een huis. In deze blog gaan we verder in op wat het oversluiten van een hypotheek betekent en wanneer dit gunstig is. Daarnaast gaan we het hebben over de mogelijkheden van de lage variabele hypotheekrentes.

Wat is het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek betekent eigenlijk dat je je huidige hypotheek opzegt en een nieuwe hypotheek afsluit. Met de historische lage hypotheekrente kan het daarom voor huiseigenaren voordelig zijn om je hypotheek opnieuw af te sluiten. Voor huiseigenaren kan dat betekenen om je dure hypotheek met hoge rente opnieuw af te sluiten voor een goedkope hypotheek met lage rente, waardoor je maandlasten flink kunnen dalen. Echter kost het oversluiten van je hypotheek ook geld en is dus niet altijd voordelig.

Wanneer is hypotheek oversluiten gunstig?

Een hypotheek oversluiten is vaak gunstig voor jou als huiseigenaar als het einde van jouw rentevaste periode aanbreekt. Hierdoor kan je je hypotheek vaak oversluiten zonder boete, en dat scheelt veel geld. Daarnaast kun je meestal een lagere hypotheekrente krijgen als jouw huis overwaarde heeft. Voor elke huiseigenaar is het anders of het voordelig is om je hypotheek over te sluiten, maar met deze historische lage rente is dit vaak wel het geval. Het oversluiten van een hypotheek kan ook relevant zijn als je je huis wil verbouwen of als er veranderingen zijn in jouw persoonlijke situatie.

Wat is een variabele rente hypotheek?

Een variabele rente betekent dat je hypotheekrente voor een aantal jaar hetzelfde blijft en vervolgens per 5, 10 of 20 jaar verandert. Het afsluiten van een variabele hypotheekrente is vaak voordeliger dan een vaste rente. Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de mogelijkheid om je hypotheekrente voor een X aantal jaar vast te zetten. Vaak is dit voor 5, 10 of 20 jaar. Stel dat je hebt gekozen voor een periode van 10 jaar, dan wordt je hypotheekrente na 10 jaar opnieuw berekend. Dit kan hoger of juist lager zijn afhankelijk van hoe de economie zich ontwikkelt.

Hypotheekrente 5, 10 of 20 jaar? 

Een hypotheekrente vastzetten voor 5, 10 of 20 jaar? Hoe langer je de hypotheekrente vast zet, hoe hoger de rente is voor die periode. Dit omdat de bank dan meer risico loopt om een te lage rente te vragen. Echter wordt er verwacht dat de rentes niet nog verder gaan dalen. Eerst werd er vaak gekozen om de rente voor een periode van 10 jaar vast te zetten, maar met deze lage rente kan het juist voordelig zijn om je rente voor 20 jaar vast te zetten. Hierdoor heb je voor langere tijd een lage hypotheekrente en loop je bovendien minder risico dat je over een aantal jaar weer een hogere rente moet betalen.

Huis kopen of oversluiten met een lagere hypotheekrente in Den Bosch

Van plan om een huis te kopen of je hypotheek over te sluiten met een lagere rente in Den Bosch? Of heb je andere vragen over je hypotheek na het lezen van deze blog? Dan kunnen wij van Makelaarsoord je helpen met een hypotheekadvies in de regio Den Bosch, Rosmalen, Kerkdriel en Bommelerwaard. Ons team staat altijd voor je klaar! Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 073 612 55 15 of neem contact op via het contactformulier. Liever face-to-face advies? Dan kunt u ook langskomen bij ons kantoor in Rosmalen of Ammerzoden.Bel ons nu!